Okul Öncesi Dönem

Okul öncesi dönem olarak adlandırılan 0-6 yaş dönemi, çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği ve biçimlendiği dönemdir. Her çocuk 2 yaşından sonra artık kendi yaşıtları ile oynamak ister.  Annesi, anneannesi ya da evdeki bakıcı, çocuğun yaşıtlarıyla oyun oynama gereksinimini doyuramaz. Çocuğun gerek yaşıtlarıyla gerek ‘paylaşmayı ‘öğrenme açısından okula gitmesi en iyi çözüm yoludur.

Çoğu zaman aileler duygusal davranarak, özellikle çalışmayan anneler, çocuğunu kreşe göndermeme kararı alır. Hâlbuki çocuğun kreşte öğreneceği bilgilerin yanı sıra sosyalleşmesinde, insan ilişkilerini deneyimlemesinde, paylaşmayı öğrenmesinde, oyun kurması ve oyun sürdürebilmesinde, annesine bağlı olmaktan kendisini kurtarabilmesinde, okul öncesi eğitimin önemi büyüktür.

Kreşe başladığı ilk günlerde çocuk yaşıtlarıyla iletişime girer. Zor yemek yiyen çocuklar kreşe başladıktan sonra, arkadaşlarını görerek yeme problemlerinden kurtulurlar.  Yemek seçen çocuklar, arkadaşlarının etkisiyle, yemek seçmemeye başlarlar. Çocuk kendi kendine uyumaya alışır. Grup içinde, birey olarak kendi haklarını korumayı ve başkalarının haklarına saygı göstermeyi öğrenir. Yapılan geziler ve aktiviteler çocuğun dünyasını zenginleştirir.

Anne ve babaların çocuklarını kreşe başlatmadan önce en büyük korkuları, çocuklarının onlardan ayrılmamak için direnmeleri ve ağlamalarıdır. Genellikle korktukları başlarına gelir. Bu yüzden;

Çocuğunuzu okula başlatmadan önce

  • Onu karşınıza alıp, bu kararınızdan ona söz edin. Kendi yaşındaki arkadaşların ve oyuncakların olacağı bir çocuk evine gitmesi gerekli olduğunu ona güzelce anlatın. Artık bunun zamanının geldiğini çünkü büyümekte olduğunu kendisine açıklayın.
  • Orda bulunacağı sürenin uzunluğunu anlatın. Çünkü çocuklarda zaman kavramı olmadığı için gidip hemen döneceğini zannedebilir. Öyle olmadığını görünce de hayal kırıklığına uğrayıp sıkıntılı anlar yaşayabilir. Bu yüzden çocuğunuza onu sabah olunca çocuk evine götüreceğinizi, akşama doğruda onu alacağınızı anlayabileceği bir dille anlatın.
  • Çocuğunuza, çocuk evindeki her çocuğun, eve dönüş saati geldiğinde anne babalarının onları gelip aldıklarını ve sizin de onu mutlaka alacağınızı sık sık söyleyin. Çünkü çocuğunuz onu bırakıp, bir daha da almayacağınızı düşünecektir.
  • Çocuğunuza oranın çocuk evi olduğunu, bu yüzden de anne ve babaların orda durmadıklarını, onlarında işlerine gittiğini anlatın.
  • Çocuk evinde mutlu olacağını, güvenlikte olacağını, kendileriyle ilgilenen bir öğretmeni olacağını açıklayarak anlatın.

Genellikle anneler çocuklarına ya hiçbir açıklama yapmazlar ya da sadece ‘yakın da sen okula başlayacaksın’ kısa bir açıklama yaparlar. Çocuk gittiği yer hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığı için tüm bunların üstüne bir de anne babasından ayrıldığı için büyük tepki gösterir. Okulun özellikleri ve içeriği anlatılan çocuklarda ilk günlerde tepki gösterirler.  Ancak anne baba karalı olur, duygusal davranmaz ve kararlılıklarını çocuklarına hissettirirlerse, çocuk kısa bir süre sonra bu yeni ortama uyum sağlayabilir.